top of page

Egy nap majd lepereg előtted az életed, hát éld úgy, hogy érdemes legyen nézni

Te boldog vagy? Elégedett vagy az életeddel? Azzal, ahol most vagy? Kihasználtad a potenciálodat? Mit gondolsz, ha most visszatekintenél az elmúlt 5 évre, az történt, amit szerettél volna? Ha a következő 5 évre előre tekintesz, úgy gondolod, hogy most jó úton jársz az áhított állapot/cél elérésében?


Saját megélésem, hogy ez egy nagyon erős és mély érzést kelthet bennünk jó és kevésbé jó irányba is. Igen, szándékosan kerültem a "rossz" kifejezést. Mert bármilyen irányba is halad az életünk, mindig van jó oldala, tanulsága és mindig találhatunk benne felismerést. Vagy, ha másképp közelítünk, te melyik csoportba tartozol jelenleg?

Akinek a pohár félig tele van vagy akinek a pohár félig üres?


Ne csüggedj, ha számodra félig üres a pohár, mert kellő odafigyeléssel és pozitív gondolkodásmóddal ezen lehet javítani, persze csak, ha szeretnél.

Feltételezve, hogy ezt a blogot olvasod, te azok körébe tartozol, aki szeretne ezen javítani vagy fejleszteni.


Ha neked félig tele van a pohár, akkor már ráléptél arra az útra, ami a boldogság és kiteljesedés felé visz.


Most pedig idézzük fel azt a néhány kérdést, amit induláskor olvastál:


Te boldog vagy? Elégedett vagy az életeddel? Azzal, ahol most vagy? Kihasználtad a potenciálodat? Mit gondolsz, ha most visszatekintenél az elmúlt 5 évre, az történt, amit szerettél volna? Ha a következő 5 évre előre tekintesz, úgy gondolod, hogy most jó úton jársz az áhított állapot elérése felé?

Amikor a halálos ágyukon fekvő idős embereket megkérdezik, hogyan tekintenek vissza az életükre, van-e valami, amit megbántak, legtöbbször ezt válaszolták:


" Nem azokat bánom, amiket megtettem, hanem mindazt, amit nem tettem meg. "


Ide tartoznak azok a gondolatok is, amikor azt mondjuk:

  • "bárcsak kevesebbet aggódtam volna",

  • "bárcsak megbocsájtottam volna",

  • "bárcsak jobban kiálltam volna magamért",

  • "bár kevesebbet dolgoztam volna",

  • "de jó lett volna több időt töltenem azzal, amit szeretek, vagy akiket szeretek".


Felmerült benned más gondolat is?


Legfőképpen a kulcs, hogy szeretnénk lépni, előrébb kerülni, de a döntést meghozni vagy a valós lépést megtenni már habozunk.


Ha neked kellene most visszatekinteni az életedre, mit mondanál magadnak? Büszke lennél és elégedett, vagy vannak olyan dolgok az életedben, amikre mélyen legbelül vágysz, de nem válnak valóra az életedben? Vannak álmaid? Tudod, hogy mire vágysz igazán?





Ha igen, és úgy érzed, nem tudsz kiteljesedni az életedben, akkor talán egy kicsit hasonlítasz rám. Csupán néhány évvel ezelőtt úgy éreztem, mintha - bár látszólag rendben volt az életem - belül fojtogatna valami. Mintha egy más emberrel beszélgetnék gondolatban, mint, aki kimondja azokat a gondolatokat. Így utólag visszatekintve úgy érzem, tulajdonképpen nem is tartottam semmitől, inkább csak mindig többre vágytam, de ezt nem ismertem fel. Nem tudtam, hogy jó helyen keresem-e, és idő kellett a felismerésig.


Egyik legnagyobb példaképem Jim Rhon mondta, hogy:

Tanulj meg keményebben dolgozni magadon, mint a munkádon. Ha keményen dolgozol a munkádon, akkor meg tudsz élni, de ha keményen dolgozol magadon, akkor egy vagyonra tehetsz szert.

Erre a gondolatra azonban majd később visszatérünk.


Mi is volt nálam a gond?


Rossz dolgokkal azonosítottam a "gyarapodás" fogalmát, és így elkezdtem halmozni az élményeket. Nem tudtam megülni egyhelyben, folyton tenni akartam valamit, mert minden nyugodt perc elvesztegetett időnek tűnt az életemben. Ezért 16 éves korom óta folyamatosan dolgozom, aktívan sportoltam, képezem magam, buliztam, vásároltam, utaztam, a megszerzett pénzt többnyire elköltöttem, mert - és ezt csak utólag visszanézve látom - abban véltem felfedezni a boldogságot, ha minél több dolgot kipróbálok, megvásárlok, megtapasztalok. Hát ez nem bizonyult fenntartható életmódnak. Ahogy látod is, néhol múlt időben írtam, hogy mit csináltam. Ezeket a tevékenységeket például teljesen átformáltam, vagy az élet okozta következmények miatt, vagy a személyes fejlődésem okán változtattam meg a szokásaimat.


Úgy érzem, ez vezetett el engem az első komoly munkahelyemig, ahol aztán beléptem abba a tipikus mókuskerékbe, miszerint dolgozni kell, pénzt kell keresni, hogy aztán azt el tudjam költeni. Emellé párosult egy megfelelési vágy és egy maximalizmus, hogy többre vagyok képes, jobban tudom csinálni, amit csinálok és még sikereket is értem el. Na így nem könnyű becsapni magunkat, hogy a jó úton járunk igaz? Így amikor megvalósítottam mindent, amit csak tudtam egy adott területen, új kihívásokat kerestem, viszont amikor ezt már nem tudtam egy adott szervezetnél megtenni, akkor az élet új lehetőségeket hozott számomra és váltottam. Ennek következménye, hogy mindig keretek között mozogtam és korlátozva volt a felső határa annak, amit meg tudtam volna teremteni.


Ismered az érzést, mikor alig várod, hogy megérkezzen a fizetésed a hó elején, és az adott hónap effektíve "elinduljon" abból az összegből?


Nos én szerencsésnek érezhetem magam, mert a 20-as éveim elején időben rájöttem erre és szemléletet váltottam, így elkezdtem tudatosan megtakarítást létrehozni, a szokásaimon változtatni és elkezdtem dolgozni azon a bizonyos "5 év múlva hol szeretnék tartani" szérumon, ami az én boldogságom felé vezet, mert ugye mindenki számára ez mást jelent.


Ha röviden kéne megfogalmaznom, ami számomra sorsdöntő változást hozott, akkor azt mondanám, hogy 2016-17 magasságában váltottam igazán szemléletet, amikor minden 100 Forintból félretettem X forintot. Illetve, amikor valamit vásárolni szerettem volna, feltettem magamnak néhány kérdést és, ha mindegyik kérdésre a válaszom az én érdekeimet szolgálta, akkor döntöttem IGEN-nel. Az már más kérdés, hogy a személyiségem miatt én még ezen túlmenően megnéztem a lehető legjobb opciót, hogy érték arányban is ez a legjobb döntés-e, meddig fogom tudni hasznosítani azt a bizonyos dolgot és akkor kellő türelemmel, ha a termék jellege is olyan volt, még egy nagyobb akciót is megvártam és a különbözetet pedig félretettem, befektettem és így tovább. Ha ez neked is egy izgalmas terület, ahol fejlődni szeretnél, itt bővebben tudsz olvasni arról, hogy miben tudok új nézőpontot adni számodra is.


 

Mit jelent számomra a szabadság?

 

Nos nekem mindent túlszárnyal a szabadságvágyam. Nem bírom a kötöttségeket, a bezártságot, azt, ha valaki másra vagyok utalva, ha másra kell várni. Így lassan kezdtem beleőrülni ebbe az életmódba, pláne mivel hiszem, hogy egy átlagos, viszonylag monoton fejlődéssel járó munkakörben 3 évnél többet nem szabad eltölteni, ha az nem szolgál új kihívásokkal, további tanulással és fejlődéssel számomra.


Számodra mit jelent a szabadság? Utazás? Pihenés? Kirándulás? Anyagi függetlenség? Kiszámítható élet? Valami sporttevékenység?


Gondold végig és fogalmazd meg egy papíron magadnak, hogy "számomra mit jelent a szabadság?".


Két okból lesz jó visszaolvasni a sorokat.

  1. Vagy rádöbbensz, hogy más irányba haladsz, mint amerre a belső iránytűd vinne vagy tudatosul jobban, hogy a jó irányba haladsz.

  2. Ahogy telnek a napok, úgy mi is változunk és jól észrevehető, hogy ami 1-2 éve fontos volt számunkra, az most már nem az és új prioritások váltották fel.


Ha eddig a pontig azonosulni tudtál a leírtakkal, akkor hasonló lehet az életpályánk vagy érdekel ez a téma és okkal olvasod most ezeket a sorokat. Bármi is legyen az, amiben szeretnél kiteljesedni, ahhoz szabadságra van szükséged. Szabadságra, hogy jobban oszd be az idődet, szabadságra, hogy azzal tudj foglalkozni, amivel szeretnél. Az életedet a te saját döntéseid alakítják, itt az idő, hogy úgy alakítsd, hogy boldog légy.


Egész idáig úgy gondolhatnád, ez a cikk egy olyan tipikus motivációs írás, amit elolvasol, melengeti a lelked, egyetértesz, esetleg meg is könnyezed, hogy "igen, gyerünk, ez kell nekem", majd kilépsz és a világon semmi változás nem történik az életedben. Csupán az következik, hogy bizonyos időközönként újra találkozol ilyen írásokkal, de a kettő között eltelt idő elveszik, mehet a kukába és még mindig nem tettél effektíve semmit azért, hogy az életed előre mozdítsd, te fejlődj és magad alakítsd a holnapod.


Mielőtt elvész a lendület, foglalj időpontot egy ingyenes beszélgetésre velem, hogy megtaláld a te szabadságodat.

👇🏼👇🏼👇🏼


Én a valódi értékadásban hiszek, szóval figyelj, mert most jön a világmegváltó gondolat, hogy mit is kell tenned.


 

Amire szükséged van: ÖNKÉPZÉS

 

Valami másra számítottál ugye? 😊


Mindegy, hogy egyedül vagy csoportosan vágsz bele, mindegy, hogy külsős bevonásával - egy coach vagy tanácsadó személyében - indulsz el az úton, de ez lesz a te siker recepted.


Ha emlékszel még az elején megosztott idézetre:

"Tanulj meg keményebben dolgozni magadon, mint a munkádon. Ha keményen dolgozol a munkádon, akkor meg tudsz élni, de ha keményen dolgozol magadon, akkor egy vagyonra tehetsz szert." - Jim Rhon

Én, ezt, tízen-éves korom óta vallom, és ennek tudatában élem a napjaimat. DE! Ez nem azt jelenti, hogy a munkámat nem végzem a képességeim maximumát nyújtva.


Te kihasználod a benned rejlő maximumot?


Bármivel is foglalkozol, bármit is csinálsz, légy benne a legjobb, tanuld meg a technikáit, mert ez fog előrébb mozdítani. Lehet, hogy ez csak egy lépés számodra a következő karrier lépcsődön, azonban jelentősen befolyásolni fogja a hozzáállásod és az életminőséged. Dolgozz úgy, hogy mindenki azt gondolja, imádod, amit csinálsz, akkor is, ha nem az álommunkádat végzed. Emlékezzenek rád azért, mert értéket teremtesz és minőséget adsz.


Gondolj bele, ha egy virágot vagy egy fát megnézel, meddig fog nőni? Az általa lehetséges maximumot fogja elérni, amire képes az erőforrásait felhasználva.

Viszont mi emberek rendelkezünk azzal a kiváltságos képességgel, hogy eldöntsük meddig és mit szeretnénk elérni, mekkorára szeretnénk "nőni". Elegendő számunkra egy kis siker és szabadság vagy többre vágyunk? Szeretnénk meghódítani a világot a magunk nyelvén?

Megvan rá a lehetőséged, hogy kihasználd a benned rejlő maximumot.


Bármit is teszel az életben, első sorban magad miatt teszed és magadért teszed, ezt követően jönnek a következő tényezők.


De hogyan?! Szólhat a kérdés.


  • Amit csinálsz, alázattal csináld, légy nyitott és befogadó, hallgasd meg a visszajelzéseket és tanulj belőle, ne ítélkezz és ne vedd a szívedre.

  • Talán a legfontosabb, bárkitől is tanulsz, bármit is tanulsz, ne követő legyél, hanem jó diák.

  • Használd azt, amire úgy gondolod a leginkább szükséged van, viszont azt építsd be a mindennapokba.

  • Jegyzetelj, figyelj, légy figyelmes és nyitott, és őrizd meg a jegyzeteid, mert sosem tudhatod, mikor lesz rá újra szükséged, és akkor nagyon jól fog jönni.

Személyes tapasztalatból tudom, és azóta rendszerezve van minden jegyzetem digitálisan, és a régi papír alapon is.


Tehát első lépésként határozd meg, hogy te mit szeretnél elérni és mitől éreznéd magad komfortosan, ahhoz, hogy szabadon élhess, azzal foglalkozhass, amit szeretsz, amit fontosnak tartasz. Összegezve: ahhoz, hogy azt csinálhasd, amit szeretnél, ahhoz, hogy kiteljesedhess, hogy ne legyél másokra utalva, hogy valami jó dolgot hozz létre, hogy teremts, pénzügyileg is szabad lehess, ahhoz fejlesztened kell Önmagad és befektetni a saját tudásod gyarapításába.


Warren Buffet szavaival élve:

A legjobb befektetés az, amely önmagunk fejlesztésével kapcsolatos, sőt még adózni sem kell utána.

Mielőtt elvész a lendület, foglalj időpontot egy ingyenes beszélgetésre velem, hogy megtaláld a te miérted.

👇🏼👇🏼👇🏼




 

A RECEPT

 
receptkönyv

Legtöbben teszünk egy elhatározást és végül sosem valósítjuk meg. Többen elindulunk az úton és útközben akadunk el. Kevesebben továbbmegyünk az elakadást követően, de végül feladjuk. Néhányan pedig végigvisszük mindenen keresztül az elképzeléseinket, ami a végcélhoz vezet, ahol a csiszolatlan gyémánt formálódik és igazi gyémánt lesz.


Ne feledd, nem azt kell megváltoztatnod, ami kívül van, hanem azon kell változtatnod, ami belül van.

Az időjárás, a napszakok, az évszakok köszönik szépen jól vannak, azon nem tudunk változtatni, de ahogy mi hozzáállunk a dolgokhoz, azon igen. Tehát ne a körülményekkel törődj, hanem a saját lehetőségeidet szélesítsd ki.


Az élettől ne azt kívánd, hogy könnyebb legyen, hanem azt, hogy több eszközöd legyen, amivel felülkerekedhetsz az előtted álló akadályokon. 🦾


Számos oka lehet annak, amiért elhalasztod céljaidat, és felhagysz álmod megvalósításával. Néhány gyakori ok a kudarctól való félelem, a motiváció vagy az inspiráció hiánya, a túlterheltség érzése, a támogatás hiánya és az a hiedelem, hogy a céljaidat túl nehéz elérni.


Téged milyen okok hátráltatnak az alábbiak közül céljaid elérésében?

  • kudarctól való félelem?

  • motiváció vagy az inspiráció hiánya?

  • túlterheltség érzése?

  • vagy csak nem kapsz elegendő támogatást?


Az önbizalomhiány is jelentős tényező lehet, amely megakadályozza, hogy elérjük céljainkat és álmainkat. Gyakran előfordul, hogy kételkedünk önmagukban és képességeinkben, különösen, ha új kihívásokkal vagy ismeretlen helyzettel nézünk szembe. Ez az önbizalomhiány szorongáshoz, stresszhez és akár depresszióhoz is vezethet, ami eltántoríthat a cselekvéstől.


De mit is tehetünk?


Az első lépés, amit csak néhány éve ismertem igazán fel, hogy ne akarjam átugrani a lépcsőket a tanulás és fejlődés során. Ne egyből a "szent grált" keresd, amíg nem érted az alapokat. Amióta ezt tudom, azóta kétszer is meggondolom, amikor valamit gyorsan, azonnal szeretnék elérni és nem hagyok elegendő időt a felismerésig.


Akárhányszor szerettem volna hirtelen sokkal nagyobbat lépni, mint amekkorát kellett volna, annyiszor égettem meg magamat és ért veszteség valamilyen formában. Itt nem kimondottan pénzügyi dolgokról beszélünk, hanem akár egészségügyi, lelki vagy karrier kapcsán.


Mielőtt még mélyebbre megyünk, egy olyan - számomra - életigazságot osztanék meg veled, amit sajnos nem tanítanak az iskolákban, se a munkád során. Ez pedig nem más, mint a SIKER megfogalmazása. Mit is jelent ez számunkra, nekem, neked, és bárkinek, akit megkérdezel.


 

Mi is a SIKER?


Ha általánosan fogalmaznánk meg, akkor arra gondolhatunk, hogy a siker nem más, mint valami kirívót, különlegeset elérni. Üzleti siker, sport siker, tanulmányi sikerek, stb. kiváltság és valami olyan, ami nem mindenki számára adatik meg. A hétköznapokban a sikert valamiért általánosítjuk és próbáljuk falak közé szorítva értelmezni és valami kiváltságosnak beállítani, mint egy szabályt felállítva, határt szabva saját magunknak.


Sokan azzal azonosítják, amikor elértek és teljesítettek, mint például a hegymászás során a csúcsra érni, levizsgázni vagy meggazdagodni. Pedig a siker nem attól siker, hogy elérted amit akarsz, hogy üldöződ és hajszolod a végcélt, hanem attól lesz a siker igazán siker, ahogyan eléred, és amivé válsz az út során.


Ne általánosíts, nem kell mások eredményességével azonosítanod a saját sikereidet, nem kell lemodellezned mások sikereit és az alapján megítélned a saját eredményeidet. Nem kell úgy csinálnod, mint bárki más, legyél a saját "modelled", csináld, ahogy szeretnéd, változtass rajta, ha szeretnél. Ez a te életed.


A siker nem egy Porshe vagy sztereotípia, vagyon, ház vagy bármi egyéb.


Számomra a siker az egyedi és egyéni, az általam kitűzött célok, a saját életem tervének a folyamatos megvalósítási szakaszai, ahogy haladok a céljaim felé, és amit megélek közben. A siker, az a különleges erőt adó C-vitamin, ami folyamatosan kibontakozik és a célom felé hajt.

 

Visszatérve röviden, hogy mit is tudunk tenni tehát, hogy elérjük a SAJÁT SIKERünket?


Fontos, hogy a negatív önbeszédet, helyettesítsük pozitív megerősítésekkel és reális önértékelésekkel.


Ha pozitív hatásokkal és támogató közösséggel veszed körül magad, az segíthet önbizalom és motiváció építésében, és könnyebbé teheti a célok és álmok elérésére való összpontosítást. Hasznos stratégia az önbizalomhiány leküzdésére, hogy olyan példaképeket vagy mentort keresünk, akik útmutatást, bátorítást és inspirációt tudnak adni számodra.


👇🏼👇🏼👇🏼



Amit rövid távon látok, hogy mi emberek abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy döntést hozhatunk mit szeretnénk elérni, meddig szeretnénk menni és mennyire mozdulunk ki a saját kis komfort érzetünkből. Ha úgy érzed szeretnél elindulni ebbe az irányba és jól jön egy támogató közeg, ahol hétről-hétre erőt kaphatsz a saját megvalósításodban és a saját lendületedben. Keress meg, mert szívesen kísérlek az utadon.


Az Én Sikerem a Te Sikered.

 


Az elmúlt pár év rengeteg változást hozott magával, amelyet eltérően éltek meg az emberek és felértékelődtek olyan értékek, amelyeket korábban természetesnek véltünk. Kiemelkedőbb figyelmet próbál fordítani a legtöbb ember az egészségére, a családjára, a biztonságára anyagilag és lelkileg egyaránt. Mindehhez persze szükség van némi szemléletváltozásra és alapvető tudásra arról, hogy hogyan működik a világ mozgatórugója: a gazdaság, hogyan működünk mi, mint emberek, mi motivál bennünket és hogyan legyünk tudatosabbak a mindennapjainkban, de legfőképp hogyan is képezzük magunkat, hogy szabadabbak és tudatosabbak legyünk döntéseink meghozatalában.


👇🏼👇🏼👇🏼

 

bottom of page